Scsi Basics - Serbian

1696 Words4 Pages

SCSI (čita se – skazi) je skraćenica sa značenjem Small Computer System Interface. Zvanično ime SCSI standarda je ANSI X3.131 - 1986.

SCSI interfejs je lokalni interfejs koji služi za povezivanje više periferija, koje su ili inicijatori ili resiveri. SCSi je obostrana magistrala koja neće raditi uopšte ako ne “saobraća” u oba smera. Kompanija Shugart Associates je, i ne znajući započela razvoj SCSI-a, proizvevši Shugart Associates System Interface (SASI) 1981, godine. Daljim modifikacijama SASI interfejsa proizveden je SCSI interfejs prve generacije. SCSI je interfejs koji, uz pomoć kontrolera, šalje i prima podatke kao i struju za periferije vezane za interfejs. Ove periferije mogu biti raznih tipova (npr. HDD ili štampač).

Svaki SCSI interfejs poseduje svoj procesor koji mu omogućava da u velikom delu funkcioniše bez korišćenja resursa CPU. Ovo podrazumeva da SCSI interfejsi mogu da rade znatno više različitih zadataka istovremeno a da pritom ne opterećuju CPU. Pored toga, SCSI interfejs koristi samo jedan IRQ, bez obzira na broj povezanih periferija.

Postoji puno varijacija SCSI interfejsa. Prva i najčešća bila je paralelni SCSI (SPI) koja koristi paralelnu magistralu. Druga je Serial Attached SCSI (SAS). Novija varijanta - iSCSI uopšte ne koristi fizičku implementaciju, već se koristi TCP/IT ptotokolom kao transportnim mehanizmom.

Kratak pregled razvoja SCSI interfejsa

Postoje 3 generacije SCSI interfejsa:

• SCSI 1 - Stvoren 1986. godine. Poseduje osmobitnu magistralu i radi u taktu od 5MHz.

• SCSI 2 - Stvoren 1994. godine. Inžinjeri koji su radili na unapređenju SCSI-a su implementirali 18 komandi koje su se smatrale apsolutno neophodnim u vezi sa podrškom bilo koje SCSI periferije (Common Command Set - CCS). Prava novina SCSI2 interfejsa bio je command queing. Ovo je podrazumevalo mogućnost SCSI2 da dopušta periferijama da privremeno sačuvaju i prioritizuju komande koje dobijaju od procesora. Dodata je opcija povećanja takta do 10 MHz. Kada se ova opcija koristila, u praksi, a kasnije i zvanično, korišćen je prefiks Fast. Takođe dodata je i opcija proširenja širina magistrale (na 16 bita), i povećanja broja istovremeno povezanih periferija na (najviše) 15 (opcija Wide). Takođe, bilo je moguće i kombinovanje ovih opcija (Fast/Wide).

• SCSI 3 - Stvoren 1995. godine. Većina SCSI interfejsa ove generacije poseduju prefiks Ultra. SCSI 3 je predstavio veliki niz standarda, kao npr. SCSI paralelni interfejs (SPI) koji je omogućio SCSI periferijama da međusobno komuniciraju. Ova varijacija se i danas koristi, iako je delimično potisnuta SATA interfejsom.

Šema SCSI protokola (ANSI)

SCSI instrukcijski set

SCSI standard koristi vrlo kompleksan set instrukcija. Ove instrukcije su kreirane za Parallel SCSI magistrale, ali su uz manje promene iskorišćene i za sve druge izvedbe SCSI interfejsa, čak i iSCSI, FireWire itd.

Open Document