Outsiders

1544 Words4 Pages

Inleiding

Iedereen heeft weleens het gevoel gehad buiten een bepaalde groep te vallen. Neem een voetbalteam als voorbeeld dat na elke wedstrijd een zelfbedacht ritueel ten uitvoer brengt, namelijk: het dansen van de macarena. Voor een buitenstaander kan dit gedrag als vreemd gezien worden, maar omgekeerd, voor het voetbalteam zelf is dit een zeer normaal ritueel en verre van afwijkend.

Dit voorbeeld toont aan dat gedrag vaak als afwijkend gezien kan worden terwijl degene die dit gedrag vertoont dit niet zo ziet. Het is moeilijk om te bepalen wanneer bepaald gedrag afwijkend is en wanneer niet. Dit is dan ook een lastige kwestie en het is daarom zeer relevant om over dit onderwerp te schrijven.

Dit essay is geheel geschreven volgens de beweringen en opvattingen van H.S Becker in zijn boek ‘Outsiders’. Na het lezen van dit boek ontstonden er enkele vragen. De belangrijkste vraag en hiermee ook de hoofdvraag van dit essay luidt als volgt:

“Hoe worden buitenstaanders gecreëerd?”

Alvorens deze vraag te beantwoorden zal ik het onderwerp ‘gedrag’ beschrijven en daarmee in het bijzonder, afwijkend gedrag. Duidelijk zal worden welke soorten gedrag er bestaan en hoe afwijkend gedrag ontstaat. Vervolgens zal er een hoofdstuk worden gewijd aan het ontstaan van regels en de opdraging daarvan. Hier wordt helder in welk opzicht regels zorgen voor het ontstaan van afwijkend gedrag. Ten slotte komt het onderwerp ‘labeling’ aan de orde. Twee belangrijke vragen worden daarbij uitgewerkt: hoe werkt labeling en wanneer wordt iemand gelabeld als buitenstaander? Dit labelen van de buitenstaander brengt gevolgen met zich mee en ook dit zal vervolgens worden beschreven. Na deze deelonderwerpen komt er een samenvattende conclusie. Het antwoord op de hoofdvraag zal worden gegeven en hier zal het essay zijn einde vinden.

Gedrag

Afwijkend gedrag is gedrag dat niet als normaal gezien wordt. Wat wij als normaal gedrag zien, is in een andere gemeenschap wellicht onaanvaardbaar waardoor één van ons onder hen als vreemd beschouwd kan worden. Verschillende groepen kijken anders tegen de definitie van afwijkend gedrag aan. De vraag is: wanneer vinden mensen bepaald gedrag afwijkend? Dit hangt af van twee factoren. Om te beginnen: de variatie in tijd. Het ligt eraan op welk moment het afwijkende gedrag plaatsvindt. Tevens speelt de variatie in personen ook een belangrijke rol. Het variërt namelijk per persoon of bepaalde regels van toepassing zijn of niet.

Het komt er op neer dat elke groep, gemeenschap of cultuur zo zijn eigen regels hanteert, maar dat mensen lang niet altijd bewust afwijken hiervan.

More about Outsiders

Open Document