Polish Essay

1700 Words4 Pages

1. Na početku slučaja, McGraw misli da „nikada nije naišao na tako komplikovan poslovni izazov“ kao ovaj koji sada stoji pred njim.Do kraja slučaja, nakon što je pročitao sve ideje iz četiri bilješke koje je dobio, McGraw ne može da vjeruje da je ikada pomislio kako će pitanje ulaganja biti teško.Šta je promjenilo njegov pogled na situaciju? Koje strateške procese odlučivanja slijedi McGraw?

Pogled McGraw na situaciju promjenile su sjajne ideje njegovih saradnika i naravno bio je siguran da bi oni sve te ideje sproveli u djelo. Na početku, nakon čitanja pisma Mikea McTiernana nije imao niti jednu opciju, niti rješenje. Ali nakon čitanja dopisa od četvorice svojih menadžera bio je zapanjen gomilom ideja na stolu, prijedloga rješenja i naravno činilo mu se mnogo lakšim riješiti problem nego je to na početku izgledalo. Shvatio je da ima sjajne ljude, sposobne i željne uspjeha. Posebno ga je podstaklo pismo njegovog prijatelja koji ga je podsjetio na teške trenutke koje su uspješno prebrodili.

Ciljevi su povećanje obima proizvodnje za 4% u odnosu na prethodnu godinute povećanje dobiti. McGraw smatra da se treba smanjiti cijena proizvodima, ulagati u kvalitet, istaknuti snagu Louis Richa, oglasima i novim proizvodima, bazirati se na zdravije proizvose i njihovu laksu upotrebu te mnoge druge strateške procese kako bi se izbalansirale mogućnosti.

2. Ako McGraw izabere strateški pravac koji podržava samo jedan odjel, koje negativne efekte bi ta odluka mogla imati na druge odjele? Na koji način McGraw može ublažiti štetu?

Prema statističkim podacima odjel Louis Rich je u prednosti ukoliko se gleda na povećanje tražnje. Tražnja za proizvodima marke Oscar Mayer je opala. Iako Louis Rich ima prednost i tražnja za njegovim proizvodima blago usporava. Samim tim se podrazumijeva da je opasno ne podržavati oba odjela na različite načine. Ukoliko bi McGraw odabrao strateški proces koji podržava samo jedan odjel, jer svaki odjel nam nudi samo jedan način proizvodnje, može se desiti da ostali odjeli počnu da ostvaruju gubitke, što na kraju može dovesti i do njihovog potpunog gašenja, a to bi se vjerovatno negativno odrazilo i na sveukupno poslovanje njihove kompanije. Jednostavno rečeno, mora proširiti svoje proizvodne mogućnosti kako bi uspio zadovoljiti potrebe kupaca.

3. Kakav je uticaj promjena koje se odvijaju sa prednostima i nedostacima konkurencije na odjeljenju Oscar Mayer? Na koji način McGraw može ublažiti štetu?

Na odjeljenju Oscar Mayer se suočavaju sa mnogo većim izazovom konkurencije nego prije, sve je više kompanija sa precizno razrađenom proizvodnjom i marketingom (mnogo je više ujednačena industrija mesa), a borba se vodi na polju novih ideja i proizvoda.

Open Document