PSY 301, Introductory Psychology, Fall 2005, Exam 4 A


Length: 4398 words (12.6 double-spaced pages)
Rating: Excellent
Open Document
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Text Preview

More ↓

Continue reading...

Open Document



Form A

Name: __________________________ Date: _____________

Introductory Psychology, Fall 2005 (Hawkins)

Exam 4

Instructions: Write your name and the date on the top of this exam. Your must turn in this

exam along with your answer sheet. On the answer sheet, print your EID, blacken the letters of your EID and provide the other information requested. (Don't forget to put which form of the exam you took!) Remember to blacken your choice for each item on the answer sheet (A, B, C, or D) and completely erase your questions. Good luck!





1.


The discovery that psychologically disordered behavior could result from syphilis infections facilitated the credibility and acceptance of:




A)


trait theory.




B)


psychoanalytic theory.




C)


the medical model.




D)


DSM-IV.




E)


the social-cognitive perspective.





2.


Electroconvulsive therapy has proven to be effective in the treatment of:




A)


phobias.




B)


dissociative disorders.




C)


schizophrenia.




D)


depression.





3.


Dr. Genscher believes that most psychological disorders result from chemical abnormalities. In her work as a therapist, Dr. Genscher is most likely to make use of:




A)


psychosurgery.




B)


EMDR.




C)


systematic desensitization.




D)


drug therapies.




E)


transference.





4.


Psychotherapy is likely to be most effective when a client's problem is:




A)


clear-cut.




B)


the result of unconscious conflicts.




C)


long-standing and habitual.




D)


a response to a stressful life situation.




E)


self-inflicted.





5.


Attitudes are ________ that guide behavior.




A)


norms and roles




B)


superordinate goals




C)


beliefs and feelings




D)


dispositional attributions





6.


Which form of therapy is most likely to emphasize the importance of examining a person's role within a social system?




A)


systematic desensitization




B)


cognitive therapy




C)


psychoanalysis




D)


family therapy




E)


client-centered therapy





7.


Expert pool players were observed to make 71 percent of their shots when alone. When four people watched them, they made 80 percent of their shots. This best illustrates:




A)


the foot-in-the-door phenomenon.




B)


social facilitation.




C)


group polarization.




D)


the bystander effect.




E)


the mere exposure effect.





8.


Ksana insists that her boyfriend's car accident resulted from his carelessness. Her explanation for the accident provides an example of:




A)


the bystander effect.




B)


deindividuation.




C)


ingroup bias.




D)


the foot-in-the-door phenomenon.




E)


a dispositional attribution.





9.


Which form of therapy has most directly contributed to the sharp reduction in the number of residents in U.S. mental hospitals?




A)


psychosurgery




B)


cognitive therapy




C)


electroconvulsive therapy




D)


drug therapy




E)


behavior therapy





10.


The bystander effect refers to the tendency for an observer of an emergency to withhold aid if the:




A)


emergency takes place in a large city.




B)


observer has just endured a frustrating experience.




C)


emergency victim is a member of a different racial group than the observer.

How to Cite this Page

MLA Citation:
"PSY 301, Introductory Psychology, Fall 2005, Exam 4 A." 123HelpMe.com. 22 Nov 2017
    <http://www.123HelpMe.com/view.asp?id=106284>.
Title Length Color Rating  
PSY 301, Introductory Psychology, Fall 2005, Exam 4 A Essay - Form A Name: __________________________ Date: _____________ Introductory Psychology, Fall 2005 (Hawkins) Exam 4 Instructions: Write your name and the date on the top of this exam. Your must turn in this exam along with your answer sheet. On the answer sheet, print your EID, blacken the letters of your EID and provide the other information requested. (Don't forget to put which form of the exam you took!) Remember to blacken your choice for each item on the answer sheet (A, B, C, or D) and completely erase your questions....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 4398 words
(12.6 pages)
Strong Essays [preview]
Essay on PSY 301, Introductory Psychology, 1998, Exam 1 - Psychology 301 – Fall, 1998 Test 1 – Pennebaker On your Scantron form, be sure and enter your name and Social Security number, including bubbling the corresponding letters and digits. Also, enter the Form Letter in the appropriate location on your answer sheet. Anna is trying to get directions to a party across town. Who should she ask for directions, and what would those directions be like if she asked that person. a. Darla; using lots of landmarks b. Josh; using lots of landmarks c. Fred; using distances and directions d....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 2474 words
(7.1 pages)
Powerful Essays [preview]
Essay about PSY 301, Introductory Psychology, 1999, Exam 2 - Psychology 301: Pennebaker Fall, 1999 Test 2 1. Which of the following is NOT a difference between males and females. A. Females have a larger corpus collosum. B. Males and females have different levels of hormones in their body. C. Females are more able to directly sense their bodies and are more likely to ignore the environment. D. Males have bigger cerebral cortex if body size is not controlled. E. Until puberty, both males and females have equal math and science abilities. 2. Bill is the owner of a factory who is trying to increase productivity....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 2509 words
(7.2 pages)
Powerful Essays [preview]
Essay on PSY 301, Introductory Psychology, 1998, Exam 2 - Introductory Psychology -- Pennebaker Test 2 Please write your name and social security number on THIS PAGE as well as on your Scantron form. Be sure and blacken in the correct dots for your SSN, name, and test form. 1. Hans and Franz are identical twins that were separated at birth. The finally meet at age 45, and find that both of them have become psychology professors. What is the most likely explanation for this similarity. a. both twins had strong psychology genes. b. both twins had strong teaching genes....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 2196 words
(6.3 pages)
Strong Essays [preview]
Essay about PSY 301, Introductory Psychology, 2000, Exam 1 - Introductory Psychology -- Pennebaker Test 1 -- September 25, 2000 Be sure and put your name on both the ScanTron and actual test. Blacken in your name and social security number along with the correct form. 1. Experience is to genes as ________ is to ________. 1. chromosome; DNA 2. heredity; environment 3. Wundt; Pavlov 4. nurture; nature 5. a bad memory; a bad day 2. The specialist who is most likely to prescribe a drug for the treatment of a psychological disorder is a: 1....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 2205 words
(6.3 pages)
Strong Essays [preview]
PSY 301, Introductory Psychology, 2002, Exam 2 Essay example - Introductory Psychology Pennebaker – October 16, 2002 Write your name and social security number on this page and also on your Scantron. Be sure to blacken in the FORM letter on the Scantron as well. 1 Which of the following is FALSE about Stage 4 sleep. A) It is the stage in which most dreams occur B) If deprived of it, individuals become exhausted and disoriented C) It is blocked by alcohol and sleeping pills D) It is marked by low amounts of eye movement E) It is not necessary every night 2 The night before his exam, Jerry was unable to sleep for more than one hour before waking-up....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 2951 words
(8.4 pages)
Strong Essays [preview]
PSY 301, Introductory Psychology, 2004, Exam 2 Essays - Answers to questions are at the bottom of the exam PSY301-Pennebaker Exam 2 –October 13, 2004 1. Genny knows a lot about birds. But, recently, while she was on a late evening bird watching trip she saw a bat for the first time in her life. In order to cognitively process the new information, she will first try to understand the bat by ___________ it into her “bird” schema but then realize that there are many key differences between the bat and a bird and end up _________________ the bat by creating a new “bat” schema....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 3588 words
(10.3 pages)
Strong Essays [preview]
PSY 301, Introductory Psychology, 2004, Exam 3 Essays - Answers at bottom of test Exam 3 –November 8, 2004 1. Joleen’s friends describe her as being emotionally reserved most of the time but also able to become extremely angry every once and awhile. When she is angry at one of her friends, she usually does not confront them with her problem and instead behaves in a cold and distant manner. Sometimes, however, she will blow up in anger at them a week or two later. Which of the following would most likely be Freud’s evaluation of Joleen. a. Freud would claim that she is engaging in sublimation behaviors to protect herself....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 3583 words
(10.2 pages)
Strong Essays [preview]
Essay about PSY 301, Introductory Psychology, 2000, Exam 2 - Introductory Psychology - Pennebaker Test 2 (answers are at the end of the test) 1. The tendency to see complete letters on a neon sign, even though some of the bulbs are out, illustrates the principle of: A. closure. B. convergence. C. similarity. D. constancy. E. connectedness. 2. Phyllis, a 28-year-old heroin addict, is pregnant. Her baby will be born: A. with schizophrenia. B. a heroin addict. C. visually impaired. D. with Down syndrome. E. hyperactive. 3. Because he believes that "real men have no fears," 8-year-old George has difficulty accepting the fact that his father is fearful of losing his job....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 1712 words
(4.9 pages)
Powerful Essays [preview]
Essay on PSY 301, Introductory Psychology, 1999, Exam 3 - Test 3 1. The process of getting information out of memory storage is called: A. priming. B. encoding. C. relearning. D. retrieval. E. rehearsal. 2. Chess masters can recall the exact positions of most pieces after a brief glance at the game board. This ability is best explained in terms of: [NOTE: This question turned out to be ambiguous. Everyone gets credit. The technical correct answer, however, is B.] A. flashbulb memory. B. chunking. C. iconic memory. D. the serial position effect. E. the method of loci....   [tags: UTEXAS Texas Psychology] 2753 words
(7.9 pages)
Strong Essays [preview]

Related Searches









D)


emergency is being observed by a number of other people.




E)


observer has been exposed to many similar emergencies in the past.





11.


In order to encourage Mrs. Coleman, a withdrawn schizophrenia patient, to be more socially active, institutional staff members give her small plastic cards whenever she talks to someone. She is allowed to exchange these cards for candy and cigarettes. Staff members are making use of:




A)


active listening.




B)


systematic desensitization.




C)


a token economy.




D)


free association.




E)


classical conditioning.





12.


Systematic desensitization is a form of:




A)


psychoanalysis.




B)


biomedical therapy.




C)


counterconditioning.




D)


cognitive therapy.




E)


humanistic therapy.





13.


A fundamental problem with the diagnostic labeling of psychologically disordered behaviors is that the labels often:




A)


bias our perceptions of the labeled person.




B)


represent attempts by psychologists to explain behavior by simply naming it.




C)


interfere with effective research on the causes of these disorders.




D)


interfere with effective treatment of these disorders.





14.


A condition in which an individual is overexcited, hyperactive, and wildly optimistic is known as:




A)


paranoia.




B)


a manic episode.




C)


a panic attack.




D)


catatonia.





15.


Violent pornographic movies often perpetuate the myth that:




A)


many women enjoy aggressive sexual encounters.




B)


most rapes are commonly committed by victims' dates or acquaintances.




C)


women are more likely rape victims than are men.




D)


most rapes are never reported to the police.





16.


Delusions of persecution are most common among those with ________ schizophrenia.




A)


catatonic




B)


disorganized




C)


residual




D)


paranoid





17.


Normative social influence results from peoples' desire to:




A)


clarify reality.




B)


maintain personal control.




C)


gain social approval.




D)


demonstrate self-restraint.




E)


avoid deindividuation.





18.


Which of the following therapists would most likely try to understand an adult's psychological disorder by exploring that person's childhood experiences?




A)


a psychoanalyst




B)


a behavior therapist




C)


a humanistic therapist




D)


a cognitive therapist





19.


The placebo effect refers to:




A)


relief from symptoms without psychotherapy.




B)


the alleviation of depression and anxiety by means of aerobic exercise.




C)


the use of drugs in the therapeutic treatment of psychological disorders.




D)


the beneficial consequences of merely expecting that a treatment will be effective.




E)


the use of a variety of psychological theories and therapeutic methods.





20.


Prejudice is most likely to develop as a way of justifying:




A)


group polarization.




B)


social traps.




C)


mirror-image perceptions.




D)


superordinate goals.




E)


social inequalities.





21.


Prejudice is best defined as:




A)


the tendency to favor members of one's own group.




B)


a fearful suspicion of people one has never met.




C)


an unjustifiable attitude toward a group and its members.




D)


a perceived incompatibility of actions or goals.




E)


the belief that victims of misfortune deserve their fate.





22.


For the last month, Gabrielle has felt lethargic and has been unable to get out of bed in the morning. She has withdrawn from friends and family because she feels worthless and unlovable. Gabrielle is most likely suffering from:




A)


agoraphobia.




B)


a mood disorder.




C)


schizophrenia.




D)


an antisocial personality disorder.




E)


anorexia nervosa.





23.


Which of the following is characterized by persistent, irrational fear of a specific object or situation?




A)


generalized anxiety disorder




B)


phobia




C)


mood disorder




D)


histrionic personality disorder




E)


catatonia





24.


Kentaro hates to wear ties but wears one to his sister's wedding to avoid his family's disapproval. Kentaro's behavior exemplifies the importance of:




A)


the mere exposure effect.




B)


informational social influence.




C)


normative social influence.




D)


social facilitation.




E)


the reciprocity norm.





25.


When 12-year-old Jamilah saw an old man lying on the sidewalk in apparent discomfort, he prepared to offer help. But when he noticed several adults walk past the man, he concluded that the man did not need any help. His reaction most clearly illustrates one of the dynamics involved in:




A)


the mere exposure effect.




B)


the fundamental attribution error.




C)


social loafing.




D)


the foot-in-the-door phenomenon.




E)


the bystander effect.





26.


When John Hinckley shot U.S. President Ronald Reagan, he was sent to a mental hospital rather than to prison because he was judged to be:




A)


manic-depressive.




B)


histrionic.




C)


catatonic.




D)


insane.




E)


phobic.





27.


Two conflicting groups who share the same negative views of one another demonstrate:




A)


the reciprocity norm.




B)


deindividuation.




C)


superordinate goals.




D)


GRIT.




E)


mirror-image perceptions.





28.


The impact of our actions on our attitudes is best illustrated by the:




A)


bystander effect.




B)


fundamental attribution error.




C)


foot-in-the-door phenomenon.




D)


mere exposure effect.




E)


frustration-aggression principle.





29.


Jabar, a 25-year-old auto mechanic, thinks he is Napoleon. He further believes he is being imprisoned against his will in the mental hospital where his relatives have brought him for treatment. Jabar is most likely suffering from:




A)


an antisocial personality disorder.




B)


schizophrenia.




C)


a panic disorder.




D)


a dissociative identity disorder.




E)


a mood disorder.





30.


The experience of multiple personalities is most likely to be characterized by:




A)


a massive dissociation of self from ordinary consciousness.




B)


offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.




C)


delusions of persecution and grandiosity.




D)


a lack of guilt feelings.




E)


alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.





31.


DSM-IV is a widely used system for:




A)


identifying the causes of psychological abnormality.




B)


distinguishing sanity from insanity.




C)


treating depression.




D)


classifying psychological disorders.




E)


doing all of the above.





32.


The two-factor theory of emotion has been used to explain:




A)


the bystander effect.




B)


passionate love.




C)


social facilitation.




D)


the mere exposure effect.




E)


the just-world phenomenon.





33.


Mental health workers label behavior psychologically disordered when they judge it:




A)


prejudicial, unconsciously motivated, ingenuine, and insane.




B)


biologically based, unconsciously motivated, aggressive, and difficult to change.




C)


selfish, habitual, and avoidable.




D)


atypical, disturbing, maladaptive, and unjustifiable.





34.


Which of the following therapeutic treatments is least likely to be used today?




A)


aversive conditioning




B)


electroconvulsive therapy




C)


psychosurgery




D)


drug therapy





35.


An antisocial personality disorder is most likely to be characterized by:




A)


delusions of grandeur.




B)


a persistent, irrational fear of people.




C)


episodes of intense autonomic nervous system arousal.




D)


disruptions in conscious awareness and sense of identity.




E)


a lack of guilt feelings.





36.


Psychological research on the principles of learning has most directly influenced the development of:




A)


psychoanalysis.




B)


behavior therapy.




C)


humanistic therapy.




D)


psychodynamic therapy.




E)


cognitive therapy.





37.


A central therapeutic technique of psychoanalysis is:




A)


stress inoculation training.




B)


systematic desensitization.




C)


observational learning.




D)


active listening.




E)


free association.





38.


Obsessions are:




A)


persistent, irrational fears of specific objects or situations.




B)


hyperactive, wildly optimistic states of emotion.




C)


false beliefs of persecution or grandeur.




D)


periodic episodes of intense dread accompanied by frightening physical sensations.




E)


offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.





39.


An eclectic therapist is one who:




A)


prescribes the use of drugs as part of psychotherapy.




B)


emphasizes that active listening is the major technique in all effective therapies.




C)


prefers to engage in therapy in a group setting.




D)


uses a variety of psychological theories and therapeutic approaches.





40.


When children are told that certain classmates are learning disabled, they may behave in ways that inhibit the success of these students in the classroom. This best illustrates the dangers of:




A)


delusions.




B)


the medical perspective.




C)


linkage analysis.




D)


self-fulfilling prophecies.




E)


the psychoanalytic perspective.





41.


The discomfort we feel when two thoughts are inconsistent is called:




A)


cognitive dissonance.




B)


group polarization.




C)


deindividuation.




D)


the foot-in-the-door phenomenon.




E)


the fundamental attribution error.





42.


A generalized anxiety disorder is characterized by:




A)


offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.




B)


a continuous state of tension, apprehension, and autonomic nervous system arousal.




C)


hyperactive, wildly optimistic states of emotion.




D)


alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.




E)


a chronic lack of guilt feelings.





43.


Rapidly moving one's eyes while recalling traumatic experiences is most descriptive of:




A)


free association.




B)


systematic desensitization.




C)


repetitive magnetic transcranial stimulation.




D)


virtual reality exposure therapy.




E)


EMDR.





44.


Which of the following proverbs is most clearly supported by research on social attraction?




A)


The beautiful are the lonely.




B)


Birds of a feather flock together.




C)


Familiarity breeds contempt.




D)


Absence makes the heart grow fonder.





45.


Which of the following comments is most likely to be made in a group characterized by groupthink?




A)


“In order to proceed democratically, we need to know the honest opinions of all group members.”




B)


“We all seem to be in basic agreement, so there's no sense in continuing our discussion of this issue.”




C)


“Do any of you see any potential problem with our group's position?”




D)


“As a group, we have to think carefully about all the pros and cons surrounding this issue.”





46.


Which of the following procedures is most likely to result in a slight loss of memory?




A)


aversive conditioning




B)


the double-blind technique




C)


systematic desensitization




D)


electroconvulsive therapy




E)


psychopharmacology





47.


An important feature of client-centered therapy is:




A)


interpretation.




B)


systematic desensitization.




C)


transference.




D)


free association.




E)


active listening.





48.


Kaylee is so alarmed by spiders and insects that she avoids most outdoor activities and even refuses to enter the basement of her own house alone. Kaylee appears to suffer from a(n):




A)


obsessive-compulsive disorder.




B)


histrionic personality disorder.




C)


dissociative disorder.




D)


mood disorder.




E)


phobia.





49.


A major depressive disorder is most likely to be characterized by:




A)


delusions of persecution.




B)


a massive dissociation of self from ordinary consciousness.




C)


alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.




D)


a persistent irrational fear of other people.




E)


feelings of personal worthlessness.





50.


Empathic understanding of the patient's subjective experiences is a major goal of a:




A)


psychoanalyst.




B)


biomedical therapist.




C)


client-centered therapist.




D)


behavior therapist.





Exam 4 Form A Key



1.


C

2.


D

3.


D

4.


A

5.


C

6.


D

7.


B

8.


E

9.


D

10.


D

11.


C

12.


C

13.


A

14.


B

15.


A

16.


D

17.


C

18.


A

19.


D

20.


E

21.


C

22.


B

23.


B

24.


C

25.


E

26.


D

27.


E

28.


C

29.


B

30.


A

31.


D

32.


B

33.


D

34.


C

35.


E

36.


B

37.


E

38.


E

39.


D

40.


D

41.


A

42.


B

43.


E

44.


B

45.


B

46.


D

47.


E

48.


E

49.


E

50.


C




Form A

Name: __________________________ Date: _____________

Introductory Psychology, Fall 2005 (Hawkins)

Exam 4

Instructions: Write your name and the date on the top of this exam. Your must turn in this

exam along with your answer sheet. On the answer sheet, print your EID, blacken the letters of your EID and provide the other information requested. (Don't forget to put which form of the exam you took!) Remember to blacken your choice for each item on the answer sheet (A, B, C, or D) and completely erase your questions. Good luck!





1.


The discovery that psychologically disordered behavior could result from syphilis infections facilitated the credibility and acceptance of:




A)


trait theory.




B)


psychoanalytic theory.




C)


the medical model.




D)


DSM-IV.




E)


the social-cognitive perspective.





2.


Electroconvulsive therapy has proven to be effective in the treatment of:




A)


phobias.




B)


dissociative disorders.




C)


schizophrenia.




D)


depression.





3.


Dr. Genscher believes that most psychological disorders result from chemical abnormalities. In her work as a therapist, Dr. Genscher is most likely to make use of:




A)


psychosurgery.




B)


EMDR.




C)


systematic desensitization.




D)


drug therapies.




E)


transference.





4.


Psychotherapy is likely to be most effective when a client's problem is:




A)


clear-cut.




B)


the result of unconscious conflicts.




C)


long-standing and habitual.




D)


a response to a stressful life situation.




E)


self-inflicted.





5.


Attitudes are ________ that guide behavior.




A)


norms and roles




B)


superordinate goals




C)


beliefs and feelings




D)


dispositional attributions





6.


Which form of therapy is most likely to emphasize the importance of examining a person's role within a social system?




A)


systematic desensitization




B)


cognitive therapy




C)


psychoanalysis




D)


family therapy




E)


client-centered therapy





7.


Expert pool players were observed to make 71 percent of their shots when alone. When four people watched them, they made 80 percent of their shots. This best illustrates:




A)


the foot-in-the-door phenomenon.




B)


social facilitation.




C)


group polarization.




D)


the bystander effect.




E)


the mere exposure effect.





8.


Ksana insists that her boyfriend's car accident resulted from his carelessness. Her explanation for the accident provides an example of:




A)


the bystander effect.




B)


deindividuation.




C)


ingroup bias.




D)


the foot-in-the-door phenomenon.




E)


a dispositional attribution.





9.


Which form of therapy has most directly contributed to the sharp reduction in the number of residents in U.S. mental hospitals?




A)


psychosurgery




B)


cognitive therapy




C)


electroconvulsive therapy




D)


drug therapy




E)


behavior therapy





10.


The bystander effect refers to the tendency for an observer of an emergency to withhold aid if the:




A)


emergency takes place in a large city.




B)


observer has just endured a frustrating experience.




C)


emergency victim is a member of a different racial group than the observer.




D)


emergency is being observed by a number of other people.




E)


observer has been exposed to many similar emergencies in the past.





11.


In order to encourage Mrs. Coleman, a withdrawn schizophrenia patient, to be more socially active, institutional staff members give her small plastic cards whenever she talks to someone. She is allowed to exchange these cards for candy and cigarettes. Staff members are making use of:




A)


active listening.




B)


systematic desensitization.




C)


a token economy.




D)


free association.




E)


classical conditioning.





12.


Systematic desensitization is a form of:




A)


psychoanalysis.




B)


biomedical therapy.




C)


counterconditioning.




D)


cognitive therapy.




E)


humanistic therapy.





13.


A fundamental problem with the diagnostic labeling of psychologically disordered behaviors is that the labels often:




A)


bias our perceptions of the labeled person.




B)


represent attempts by psychologists to explain behavior by simply naming it.




C)


interfere with effective research on the causes of these disorders.




D)


interfere with effective treatment of these disorders.





14.


A condition in which an individual is overexcited, hyperactive, and wildly optimistic is known as:




A)


paranoia.




B)


a manic episode.




C)


a panic attack.




D)


catatonia.





15.


Violent pornographic movies often perpetuate the myth that:




A)


many women enjoy aggressive sexual encounters.




B)


most rapes are commonly committed by victims' dates or acquaintances.




C)


women are more likely rape victims than are men.




D)


most rapes are never reported to the police.





16.


Delusions of persecution are most common among those with ________ schizophrenia.




A)


catatonic




B)


disorganized




C)


residual




D)


paranoid





17.


Normative social influence results from peoples' desire to:




A)


clarify reality.




B)


maintain personal control.




C)


gain social approval.




D)


demonstrate self-restraint.




E)


avoid deindividuation.





18.


Which of the following therapists would most likely try to understand an adult's psychological disorder by exploring that person's childhood experiences?




A)


a psychoanalyst




B)


a behavior therapist




C)


a humanistic therapist




D)


a cognitive therapist





19.


The placebo effect refers to:




A)


relief from symptoms without psychotherapy.




B)


the alleviation of depression and anxiety by means of aerobic exercise.




C)


the use of drugs in the therapeutic treatment of psychological disorders.




D)


the beneficial consequences of merely expecting that a treatment will be effective.




E)


the use of a variety of psychological theories and therapeutic methods.





20.


Prejudice is most likely to develop as a way of justifying:




A)


group polarization.




B)


social traps.




C)


mirror-image perceptions.




D)


superordinate goals.




E)


social inequalities.





21.


Prejudice is best defined as:




A)


the tendency to favor members of one's own group.




B)


a fearful suspicion of people one has never met.




C)


an unjustifiable attitude toward a group and its members.




D)


a perceived incompatibility of actions or goals.




E)


the belief that victims of misfortune deserve their fate.





22.


For the last month, Gabrielle has felt lethargic and has been unable to get out of bed in the morning. She has withdrawn from friends and family because she feels worthless and unlovable. Gabrielle is most likely suffering from:




A)


agoraphobia.




B)


a mood disorder.




C)


schizophrenia.




D)


an antisocial personality disorder.




E)


anorexia nervosa.





23.


Which of the following is characterized by persistent, irrational fear of a specific object or situation?




A)


generalized anxiety disorder




B)


phobia




C)


mood disorder




D)


histrionic personality disorder




E)


catatonia





24.


Kentaro hates to wear ties but wears one to his sister's wedding to avoid his family's disapproval. Kentaro's behavior exemplifies the importance of:




A)


the mere exposure effect.




B)


informational social influence.




C)


normative social influence.




D)


social facilitation.




E)


the reciprocity norm.





25.


When 12-year-old Jamilah saw an old man lying on the sidewalk in apparent discomfort, he prepared to offer help. But when he noticed several adults walk past the man, he concluded that the man did not need any help. His reaction most clearly illustrates one of the dynamics involved in:




A)


the mere exposure effect.




B)


the fundamental attribution error.




C)


social loafing.




D)


the foot-in-the-door phenomenon.




E)


the bystander effect.





26.


When John Hinckley shot U.S. President Ronald Reagan, he was sent to a mental hospital rather than to prison because he was judged to be:




A)


manic-depressive.




B)


histrionic.




C)


catatonic.




D)


insane.




E)


phobic.





27.


Two conflicting groups who share the same negative views of one another demonstrate:




A)


the reciprocity norm.




B)


deindividuation.




C)


superordinate goals.




D)


GRIT.




E)


mirror-image perceptions.





28.


The impact of our actions on our attitudes is best illustrated by the:




A)


bystander effect.




B)


fundamental attribution error.




C)


foot-in-the-door phenomenon.




D)


mere exposure effect.




E)


frustration-aggression principle.





29.


Jabar, a 25-year-old auto mechanic, thinks he is Napoleon. He further believes he is being imprisoned against his will in the mental hospital where his relatives have brought him for treatment. Jabar is most likely suffering from:




A)


an antisocial personality disorder.




B)


schizophrenia.




C)


a panic disorder.




D)


a dissociative identity disorder.




E)


a mood disorder.





30.


The experience of multiple personalities is most likely to be characterized by:




A)


a massive dissociation of self from ordinary consciousness.




B)


offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.




C)


delusions of persecution and grandiosity.




D)


a lack of guilt feelings.




E)


alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.





31.


DSM-IV is a widely used system for:




A)


identifying the causes of psychological abnormality.




B)


distinguishing sanity from insanity.




C)


treating depression.




D)


classifying psychological disorders.




E)


doing all of the above.





32.


The two-factor theory of emotion has been used to explain:




A)


the bystander effect.




B)


passionate love.




C)


social facilitation.




D)


the mere exposure effect.




E)


the just-world phenomenon.





33.


Mental health workers label behavior psychologically disordered when they judge it:




A)


prejudicial, unconsciously motivated, ingenuine, and insane.




B)


biologically based, unconsciously motivated, aggressive, and difficult to change.




C)


selfish, habitual, and avoidable.




D)


atypical, disturbing, maladaptive, and unjustifiable.





34.


Which of the following therapeutic treatments is least likely to be used today?




A)


aversive conditioning




B)


electroconvulsive therapy




C)


psychosurgery




D)


drug therapy





35.


An antisocial personality disorder is most likely to be characterized by:




A)


delusions of grandeur.




B)


a persistent, irrational fear of people.




C)


episodes of intense autonomic nervous system arousal.




D)


disruptions in conscious awareness and sense of identity.




E)


a lack of guilt feelings.





36.


Psychological research on the principles of learning has most directly influenced the development of:




A)


psychoanalysis.




B)


behavior therapy.




C)


humanistic therapy.




D)


psychodynamic therapy.




E)


cognitive therapy.





37.


A central therapeutic technique of psychoanalysis is:




A)


stress inoculation training.




B)


systematic desensitization.




C)


observational learning.




D)


active listening.




E)


free association.





38.


Obsessions are:




A)


persistent, irrational fears of specific objects or situations.




B)


hyperactive, wildly optimistic states of emotion.




C)


false beliefs of persecution or grandeur.




D)


periodic episodes of intense dread accompanied by frightening physical sensations.




E)


offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.





39.


An eclectic therapist is one who:




A)


prescribes the use of drugs as part of psychotherapy.




B)


emphasizes that active listening is the major technique in all effective therapies.




C)


prefers to engage in therapy in a group setting.




D)


uses a variety of psychological theories and therapeutic approaches.





40.


When children are told that certain classmates are learning disabled, they may behave in ways that inhibit the success of these students in the classroom. This best illustrates the dangers of:




A)


delusions.




B)


the medical perspective.




C)


linkage analysis.




D)


self-fulfilling prophecies.




E)


the psychoanalytic perspective.





41.


The discomfort we feel when two thoughts are inconsistent is called:




A)


cognitive dissonance.




B)


group polarization.




C)


deindividuation.




D)


the foot-in-the-door phenomenon.




E)


the fundamental attribution error.





42.


A generalized anxiety disorder is characterized by:




A)


offensive and unwanted thoughts that persistently preoccupy a person.




B)


a continuous state of tension, apprehension, and autonomic nervous system arousal.




C)


hyperactive, wildly optimistic states of emotion.




D)


alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.




E)


a chronic lack of guilt feelings.





43.


Rapidly moving one's eyes while recalling traumatic experiences is most descriptive of:




A)


free association.




B)


systematic desensitization.




C)


repetitive magnetic transcranial stimulation.




D)


virtual reality exposure therapy.




E)


EMDR.





44.


Which of the following proverbs is most clearly supported by research on social attraction?




A)


The beautiful are the lonely.




B)


Birds of a feather flock together.




C)


Familiarity breeds contempt.




D)


Absence makes the heart grow fonder.





45.


Which of the following comments is most likely to be made in a group characterized by groupthink?




A)


“In order to proceed democratically, we need to know the honest opinions of all group members.”




B)


“We all seem to be in basic agreement, so there's no sense in continuing our discussion of this issue.”




C)


“Do any of you see any potential problem with our group's position?”




D)


“As a group, we have to think carefully about all the pros and cons surrounding this issue.”





46.


Which of the following procedures is most likely to result in a slight loss of memory?




A)


aversive conditioning




B)


the double-blind technique




C)


systematic desensitization




D)


electroconvulsive therapy




E)


psychopharmacology





47.


An important feature of client-centered therapy is:




A)


interpretation.




B)


systematic desensitization.




C)


transference.




D)


free association.




E)


active listening.





48.


Kaylee is so alarmed by spiders and insects that she avoids most outdoor activities and even refuses to enter the basement of her own house alone. Kaylee appears to suffer from a(n):




A)


obsessive-compulsive disorder.




B)


histrionic personality disorder.




C)


dissociative disorder.




D)


mood disorder.




E)


phobia.





49.


A major depressive disorder is most likely to be characterized by:




A)


delusions of persecution.




B)


a massive dissociation of self from ordinary consciousness.




C)


alternations between extreme hopelessness and unrealistic optimism.




D)


a persistent irrational fear of other people.




E)


feelings of personal worthlessness.





50.


Empathic understanding of the patient's subjective experiences is a major goal of a:




A)


psychoanalyst.




B)


biomedical therapist.




C)


client-centered therapist.




D)


behavior therapist.





Exam 4 Form A Key



1.


C

2.


D

3.


D

4.


A

5.


C

6.


D

7.


B

8.


E

9.


D

10.


D

11.


C

12.


C

13.


A

14.


B

15.


A

16.


D

17.


C

18.


A

19.


D

20.


E

21.


C

22.


B

23.


B

24.


C

25.


E

26.


D

27.


E

28.


C

29.


B

30.


A

31.


D

32.


B

33.


D

34.


C

35.


E

36.


B

37.


E

38.


E

39.


D

40.


D

41.


A

42.


B

43.


E

44.


B

45.


B

46.


D

47.


E

48.


E

49.


E

50.


C




Return to 123HelpMe.com